Blaas problemen bij zwangere vrouwen. Wat is incontinentie?

01-10-2018

Het kan voorkomen dat zwangere vrouwen de controle over hun blaas kwijtraken. Dit noemen we incontinentie. Als je hard moet lachen, hoesten of niezen kan het dan maar zo zijn dat je een aantal druppels urine verliest. Niet echt prettig wanneer je normale ondergoed draagt. Ondanks dat het niet prettig is, is het niets om voor te schamen. In dit artikel leggen we precies uit wat incontinentie precies is en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Wat is incontinentie precies?

Incontinentie bij zwangere vrouwen is vaak tijdelijk. Naar de zwangerschapsperiode voorbij is verdwijnen de klachten vaak vanzelf weer. De incontinentie wordt bij zwangere vrouwen om verschillende redenen veroorzaakt, denk aan verslapping of extra druk op de bekkenbodem. Door de groei van de baarmoeder neemt de druk op de bekkenbodem toe. Daardoor moeten de meeste zwangere vrouwen vaker naar het toilet dan normaal. Verlies je maar een aantal druppels? Dan kan het ook veroorzaakt worden door stressincontinentie.

Hoe ga je ermee om?

Buiten het feit dat de klachten van incontinentie veel ongemak met zich meebrengen, is het verder niets om zorgen over de maken. Zoals eerder benoemd is, is het normaal om last te hebben van zwangerschap incontinentie. In de meeste gevallen verdwijnt dit na de bevalling weer. Door lachen, niezen en hoesten te voorkomen, kun je incontinentie voorkomen. In de praktijk is het lastig om je lach of niesbui in te houden, aangezien je hier zelf weinig controle over hebt. De kans is zelfs aanwezig dat wanneer je er teveel op  focust je juist het tegenovergestelde bereikt.

Incontinentie ondergoed aanschaffen

Indien je last hebt van incontinentie raden we aan speciale ondergoed voor incontinentie aan te schaffen. De verloren druppels worden dan opgevangen door het ondergoed. Met incontinentie ondergoed wordt het makkelijker om het huis te verlaten, aangezien het niet doorschijnt. Mag je graag sporten, dan is incontinentie sportondergoed iets voor je.